Hoppa till textinnehållet
Framåt då. Framåt nu. Vi firar 200 år.

Det här är bara början

Nu firar vi 200 år, och du är varmt välkommen att ta en titt i backspegeln tillsammans med oss. Men framför allt blickar vi åt andra hållet, precis som vi gjort sedan starten 1820. För att göra det möjligt för människor, företag och samhällen att växa. Eller med andra ord: Framåt då. Framåt nu.

Allt började med en idé

Den 28 oktober 1820 öppnade Göteborgs Sparbank, startskottet till dagens Swedbank. Sparbanksidén gick ut på att vem som helst, när som helst, skulle få sätta in hur små belopp som helst. Människor skulle kunna förränta sina pengar, ta lån och ta ut sina besparingar när de ville. En
självklarhet? Ja, idag. Men inte då.

Carolina var först

Sveriges allra första sparbankskund hette Carolina  Bernhardina Hammardahl. Hon var inte mer än tre år gammal när hon satte in sina 12 skilling – gissningsvis med lite hjälp av sina föräldrar.

Carolina var först

Erbjudanden till privatpersoner

Fira med oss! Här har vi samlat våra erbjudanden till dig när vi fyller 200.

Erbjudanden till företag

Fira med oss! Här har vi samlat våra erbjudanden till företag när vi fyller 200.

En trygg symbol

Redan 1927 började eken användas som en samlande symbol för sparbankerna. I konstnären Acke Kumliens version kompletterades den med texten ”Fast rotad är den trygghet som bygges på sparade slantar”.

Eken logotype

Tips! sparar du till barn

En hundralapp här, en hundralapp där. Det bästa sparandet är det som blir av.

Dags att investera i solceller?

Om du funderar på solceller till företaget är vi gärna med och diskuterar möjliga lösningar. Lånar du till solcellerna från oss bjuder vi just nu på uppläggningsavgiften (värde 2500 kr), till och med 31 mars 2021.

Smiling man holding solar panel in front of cabin.

Vi lär unga om ekonomi

Vi erbjuder gratis föreläsningar om privatekonomi för unga på högstadiet och gymnasiet. Ända sedan 1820 har vi försökt hjälpa till med råd och kunskap, så att alla som vill ska kunna bygga en sund ekonomi. Vid tre tillfällen under 2020 håller vi digitala föreläsningar som är öppna för alla: 23/10 kl. 9, 20/11 kl. 13.30 och 16/12 kl 8.30.

Female student in auditorium

Barnens favorit

Tidningen Lyckoslanten har lärt Sveriges barn att spara ända sedan 1926. Redan i det allra första numret gjorde klassikerna Spara & Slösa entré.

Lyckoslanten förr

Enklare att spara med spontanspar

Spontanspar är en av många smarta funktioner i vår app. För över pengar till sparkontot utan att logga in – det har aldrig varit enklare att spara!

Digitala tjänster

Första minuten

Den allra första uttagsautomaten fanns i Uppsala 1967, tio år innan Minuten slog igenom på bred front. Premiärvisningen gick inte alldeles problemfritt, men efter en välriktad knuff kom sedlarna ut som de skulle.

Minuten-automat

200 år 2 minuter. Häng med!

Människor har en fest utomhus.

Undrar du något?

Du är alltid välkommen att höra av dig.
 

Kundservice