Årets stipendium tilldelades föreningen Locker Room Talk. De startade under hösten 2016 som ett UF- företag i Finspång. Gymnasieeleverna Shanga Aziz och Rogerio Silva hörde hur Donald Trump under sin presidentkampanj viftade bort sitt citat ”grab them by the pussy” med att det var så kallat ”locker room talk”. De fick idén att göra något för att förbättra sådana attityder. Nu har de ombildat UF-företaget till en ideell organisation och åker land och rike runt för att träffa unga killar. Genom detta vill de få dem att sudda ut de påhittade reglerna kring vad manlighet är.

– Det här med snacket, hur vi snackar med varandra, det börjar i omklädningsrummet, men det stannar inte där. Det följer med ut i livet och skapar skeva värderingar, säger Shanga Aziz. Därför åker vi runt till idrottsföreningar i Sverige och träffar unga killar och pratar om jämställdhet och schyssta attityder.

Motiveringen till priset lyder:
”Genom att utmana de påhittade regler och förväntningar på hur män ska bete sig, samt att förändra jargongen som kan uppstå i omklädningsrummen, gör Locker Room Talk en viktig insats för framtiden. De förbättrar inte bara idrotten utan även samhället i stort.”