Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S
Resenär på tågstation

Trygg under semestern

Svenska hushåll planerar att lägga lika mycket pengar på semester i år som förra året visar svaren i Swedbanks senaste Hushållsbarometer. Det innebär att många kommer att vara på resande fot någon gång de närmaste månaderna. Även om du och din familj inte gör någon dyrare resa kanske du är ute med båten några veckor eller tillbringar någon tid i en sommarstuga.

Mycket kan hända när du lämnar hemmet en längre period och du är mer utsatt när du är på annan ort med reskassa och lösöre. Vad kan du göra själv för att öka din trygghet och slippa råka ut för stora ekonomiska avbräck när något händer?

Där hemma

 • Lägg värdesaker och värdehandlingar i bankfack. Ladda ned viktiga digitalbilder och filer på USB-minnen och lägg i bankfack. Eller skaffa ett dokumentskåp som klarar sig bra vid brand och inbrott till hemmet.
 • Se till att du har rätt lösöresbelopp i hemförsäkringen. Annars får du reducerad ersättning även om det bara är någon enstaka pryl du blir av med. Har du mycket värdefulla saker hemma, försvåra öppning av fönster och dörrar. Skaffa gärna larm – en lapp som varnar betyder att det inte är troligt att man väljer ditt hem först.
 • Låt det se bebott ut. Sätta in timer på lampor, be grannar vattna blommor och klippa gräs och ställa av/om post och dagstidning är några åtgärder. Och nu när man kan få skattereduktion på hushållsnära tjänster kanske fler har råd att köpa tjänsten gräsklippning.

Pengar på utlandsresan

Reskassan kan bestå av kontanter och olika kort. Resecheckar är mindre vanligt nu, men kan vara ett komplement, speciellt om du ska vara borta länge och långt bort.

 • Att ha en mindre summa i landets egen valuta förenklar de första dagarna. Att ha för mycket så att du måste växla tillbaka vid hemkomsten är rätt oekonomiskt. När det gäller Euro kan man ju alltid ha kvar sedlar och mynt om man ändå reser en del under åren
 • Med kort kan du både betala och ta ut kontanter på plats. Undersök gångbarhet i det land du ska åka till. Var försiktig och lämna inte kortet ur sikte om du betalar med det i affär eller på restaurang. Ha gärna två olika kort med dig och ha inte för mycket pengar på ditt konto om det är knutet till kortet, t.ex. bankkort. Med två kort kan du förvara dem separerade. Om du blir av med ett har du fortfarande tillgång till det andra. Har du olika kort är chansen också större att du har ett kort man godtar.
 • Anslut dig gärna till någon spärrtjänst. Skriv upp telefonnumret, på flera ställen, så att du lätt kan spärra kort och värdehandlingar om något händer.
 • Välj rätt kort när du gör automatuttag. Med ett bankkort är det avgiftsfritt att ta ut euro i EMU-länderna. Med ett betal- och kreditkort kan det finnas en avgift.
 • Var noga med var du förvarar korten. Du måste ha haft tillräcklig kontroll över kortet för att ha möjlighet att få tillbaka pengar om kortet använts innan du hunnit spärra det. Men använd helst värdeficka innanför kläderna. Förvara aldrig koden uppskriven tillsammans med kortet!

Försäkringsskydd

 • Beställ EU-kort hos Försäkringskassan. Det förenklar om du blir sjuk i ett EU/EES-land (inklusive Schweiz). Det behövs inte inom Norden. Tänk på att du får betala den patientavgift som gäller i landet och i vissa fall får ligga ute med pengar för själva behandlingen. Ska du resa till annat land än EU/EES-land behöver du ta reda på vad som gäller.
 • Se till att du har extra reseskydd, antingen i form av reseförsäkring eller som tillägg i hemförsäkringen. EU-kortet täcker inte kostnader för allt, t.ex. ambulansflyg hem.
 • Avbeställningsskydd kan du ha i extra försäkring eller genom att du är innehavare av ett bank- eller betalkort. För att det försäkringsskyddet ska gälla måste du betala med kortet direkt hos researrangören eller som vanlig betalning på Internetbank, som girobetalning eller via kortterminal på bankkontor.

Inlagd 2007-06-05

 

Stäng Skriv ut