Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Välkommen till Arturos blogg

Arturo Arques

Hej!
På min blogg skriver jag om sådant som händer i samhället som kan påverka din ekonomi. Jag kommer att kommentera, initiera och debattera privatekonomiska frågor. Jag kommer också ge konkreta råd på vad jag anser leder till en sund och hållbar privatekonomi. Kommentera gärna och skriv vad du tycker!


Koll på din bostadsrättsförenings ekonomi?

2016-10-12 9:29 av Arturo Arques

Få saker är så viktiga som vårt boende. Var vi bor, hur vi bor och vad det kostar är frågor som berör oss alla och som har stor betydelse för vår livskvalité. Dagens bostadspriser utestänger tyvärr allt fler och kön till en hyresrätt ringlar sig allt längre. I praktiken blir lösningen för många köp av en mindre bostadsrätt.

Att köpa en bostadsrätt är inte lätt och innebär för många den största ekonomiska affären man gör i livet. Läsa årsredovisningar, förstå föreningens ekonomi, bestämma sig för rörlig eller bunden ränta är frågor som behöver besvaras. Andra saker att ha koll på är om föreningen har tomträtt eller äger marken, sparar tillräckligt för framtida underhåll och renoveringar och – inte minst – har en rimlig skuldsättning. Mitt råd till dig som funderar på att köpa en bostadsrätt är att använda dig av min checklista för köp av bostadsrätt. Checklistan minimerar risken för felköp och hjälper dig att ställa rätt frågor till mäklare och bolångivare. Mitt bästa råd till dig är att hålla hårt i plånboken och tänka efter före. Ta hjälp av checklistan och var inte rädd för att ställa frågor till mäklarna.

Kategori:


Tjänstepensionen den löneförmån vi värderar högst 

2016-09-23 14:40 av Arturo Arques

Äntligen är tjänstepension den jobbförmån vi värdesätter högst. Oberoende av ålder, utbildning eller var vi bor visar en undersökning från Sifo att tjänstepensionen är den jobbförmån vi värdesätter allra högst.

I tidigare undersökningar har t.ex. gymkort, mobiltelefon eller gratis frukt på jobbet värderats högre. Märkligt tycker jag. Det ekonomiska värdet av tjänstepensionen är så mycket högre än både gymkort och gratis frukt på jobbet. Och även om allt inte kan eller ska mätas i kronor och ören kan den tidigare prioriteringen bara bero på att många inte förstått värdet av den egna tjänstepensionen.      

Visa hela inlägget
Kategori:


Så påverkas du av regeringens höstbudget

2016-09-20 16:31 av Arturo Arques

Igår presenterade regeringen sin höstbudget. Den innehöll få överraskningar. Efter en genomgång av budgeten kan jag konstatera att förslagen betyder väldigt lite för de flesta hushållen med ett undantag. Ensamstående föräldrar med många barn som är deltidsarbetslösa. De kan med regeringens förslag få behålla A-kassan i 60 veckor istället för som idag 75 ersättningsdagar. Med höjt flerbarnstillägg på 126 kronor i  månaden för det tredje barnet och höjt bostadsbidrag med en eller ett par hundralappar förbättras ekonomin betydligt.  

Visa hela inlägget
Kategori:


Svag global tillväxt, låga räntor och populism

2016-08-29 16:49 av Arturo Arques

Svag global tillväxt, låga räntor och politisk populism är tre teman som dominerar i senaste prognosen från Swedbank Makroanalys. Svenska exportföretag har det kämpigt med att få sälja sina varor och tjänster. Den globala tillväxten är svag och påverkar viljan att importera svenska varor och tjänster. Desto bättre går det för de svenska byggföretagen som skriker efter arbetskraft.  

Visa hela inlägget
Kategori:


Bostadsrätt - styrelse och juridiska personer

2016-08-22 15:21 av Arturo Arques

Det byggs allt fler bostadsrätter. Det är bra men i takt med att det bildas fler bostadsrättsföreningar kommer fler människor att behöva sitta i föreningarnas styrelser. Långt ifrån alla som sitter i styrelsen i en bostadsrättsförening har idag den kompetens och erfarenhet som krävs.

Visa hela inlägget
Kategori:


Köpa bostadsrätt?

2016-06-19 18:19 av Arturo Arques

Att köpa bostadsrätt innebär för de flesta det största och kanske viktigaste ekonomiska beslutet i livet. Det finns många fallgropar och det är svårt att bilda sig en uppfattning om en bostadsrättsförenings ekonomi.

Visa hela inlägget
Kategori:


Juni – årets fattigaste månad för studenter

2016-06-09 8:58 av Arturo Arques

Att vara student ställer stora krav sparsamhet och ekonomisk medvetenhet särskilt under juni månad som är årets fattigaste månad för studenter. Sista studiemedlen före sommaruppehållet kommer i maj och har man ett sommarjobb kan det ändå dröja till slutet av juli innan man får sin lön. Har man inget sommarjobb blir det så klart ännu tuffare. Juni är en tuff månad för en redan ”fattig” student, och vad kan man då göra?

Visa hela inlägget
Kategori:


Vi sparar för lite!

2016-05-27 9:15 av Arturo Arques

Sju av tio har ett regelbundet sparande men bara hälften har en sparbuffert som överstiger två månadslöner. En av 12 kan inte spara någonting alls! Fler skulle behöva läsa Lyckoslanten och Spara & Slösa...

Visa hela inlägget
Kategori:


Den första juni införs de nya amorteringsreglerna

2016-04-25 9:43 av Arturo Arques

Nu är det klart med de nya amorteringsreglerna. Turerna har varit många och kritiken mot Finansinspektionens förslag hård men nu ser det ut som om de nya amorteringsreglerna kommer att vara på plats den 1 juni. Det som återstår är att förslaget ska godkännas av regeringen. När det är gjort kan FI utfärda de nya föreskrifterna.

Visa hela inlägget
Kategori:


Låna pengar till bostad?

2016-03-29 10:18 av Arturo Arques

Ha koll på din boendekostnad och slipp svångremmen om räntan går upp. Många hushåll är väldigt känsliga för eventuella räntehöjningar. Genom att ha koll på hur räntekänslig du är kan du anpassa din hushållsekonomi och slippa dra åt svångremmen om räntan skulle gå upp.

Visa hela inlägget
Kategori:


Fågel

Följ mig twitter

Analyser inom privatekonomi

Swedbanks privatekonomiska rapporter och analyser.

Stäng Skriv ut