Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Välkommen till Arturos blogg

Arturo Arques

Hej!
På min blogg skriver jag om sådant som händer i samhället som kan påverka din ekonomi. Jag kommer att kommentera, initiera och debattera privatekonomiska frågor. Jag kommer också ge konkreta råd på vad jag anser leder till en sund och hållbar privatekonomi. Kommentera gärna och skriv vad du tycker!


Bostadsrätt - styrelse och juridiska personer

2016-08-22 15:21 av Arturo Arques

Det byggs allt fler bostadsrätter. Det är bra men i takt med att det bildas fler bostadsrättsföreningar kommer fler människor att behöva sitta i föreningarnas styrelser. Långt ifrån alla som sitter i styrelsen i en bostadsrättsförening har idag den kompetens och erfarenhet som krävs.

Med tanke på bostadsrätternas värde och storleken på hela föreningens ekonomi är det viktigt att medlemmarna väljer in rätt styrelsemedlemmar. Därför är det viktigt att alla medlemmar engagerar sig i valet av styrelsemedlemmar. För mig är det en gåta att inte fler medlemmar deltar på föreningsstämman. Det är snarare regel än undantag att ca 1/3-del av medlemmarna går på ordinarie föreningsstämma. 

En aktuell fråga är möjligheten för juridiska personer att köpa bostadsrätter. Mitt råd är att vara restriktiv med att bevilja juridiska personer (företag/ideella föreningar/myndigheter) att köpa bostadsrätter. Om en förening låter juridiska personer köpa är min rekommendation att föreningen skriver i stadgarna och i ett sidoavtal till stadgarna tydliga villkor som reglerar förutsättningarna för det, t.ex. att det bara är företagets anställda som får bo där. Bra är också att reglera vad som gäller om hyresgästerna missköter sig. Om man inte reglerar detta tydligt är risken stor att lägenheterna hyrs ut till vem helst hur som helst. Det brukar sällan bli bra för grannarna eller föreningen. Vill du att din bostadsrättsförening har en god ekonomi och att värdet på din bostadsrätt ökar med tiden? Gå på föreningsstämman och se till att välja in duktiga och engagerade styrelsemedlemmar!

Kategori:


Köpa bostadsrätt?

2016-06-19 18:19 av Arturo Arques

Att köpa bostadsrätt innebär för de flesta det största och kanske viktigaste ekonomiska beslutet i livet. Det finns många fallgropar och det är svårt att bilda sig en uppfattning om en bostadsrättsförenings ekonomi.

Visa hela inlägget
Kategori:


Juni – årets fattigaste månad för studenter

2016-06-09 8:58 av Arturo Arques

Att vara student ställer stora krav sparsamhet och ekonomisk medvetenhet särskilt under juni månad som är årets fattigaste månad för studenter. Sista studiemedlen före sommaruppehållet kommer i maj och har man ett sommarjobb kan det ändå dröja till slutet av juli innan man får sin lön. Har man inget sommarjobb blir det så klart ännu tuffare. Juni är en tuff månad för en redan ”fattig” student, och vad kan man då göra?

Visa hela inlägget
Kategori:


Vi sparar för lite!

2016-05-27 9:15 av Arturo Arques

Sju av tio har ett regelbundet sparande men bara hälften har en sparbuffert som överstiger två månadslöner. En av 12 kan inte spara någonting alls! Fler skulle behöva läsa Lyckoslanten och Spara & Slösa...

Visa hela inlägget
Kategori:


Den första juni införs de nya amorteringsreglerna

2016-04-25 9:43 av Arturo Arques

Nu är det klart med de nya amorteringsreglerna. Turerna har varit många och kritiken mot Finansinspektionens förslag hård men nu ser det ut som om de nya amorteringsreglerna kommer att vara på plats den 1 juni. Det som återstår är att förslaget ska godkännas av regeringen. När det är gjort kan FI utfärda de nya föreskrifterna.

Visa hela inlägget
Kategori:


Låna pengar till bostad?

2016-03-29 10:18 av Arturo Arques

Ha koll på din boendekostnad och slipp svångremmen om räntan går upp. Många hushåll är väldigt känsliga för eventuella räntehöjningar. Genom att ha koll på hur räntekänslig du är kan du anpassa din hushållsekonomi och slippa dra åt svångremmen om räntan skulle gå upp.

Visa hela inlägget
Kategori:


Mer klirr i kassan 2016

2016-02-23 17:05 av Arturo Arques

De flesta hushållen kommer att få en bättre ekonomi under 2016. Höjda pensioner i kombination med lägre skatt, höjt underhållsstöd och höjt tak i A-kassan gör att många kommer att få en bättre privatekonomi. Men inte alla. Redan arbetslösa och långtidssjuka har ingen större anledning att jubla utan får fortsätta leva på hoppet om nytt jobb eller att de blir friska.

Visa hela inlägget
Kategori:


Trött på konflikter om pengar med barnen?

2016-02-01 15:19 av Arturo Arques

Vem har inte haft konflikter om pengar med sina barn? Jag hade det med mina barn och jag känner knappt någon i min bekantskapskrets som inte haft det med sina barn. TNS Sifo gjorde en undersökning på uppdrag av oss som tittade närmare på hur vanligt det är med konflikter om pengar mellan barn och föräldrar. TNS Sifo tittade också på hur olika familjer hanterar konflikterna. Tyvärr visar undersökningen att konflikterna blir allt vanligare. Värst är konflikterna med 14-åringar. Minst konflikter har familjer som ger barnen regelbunden vecko- och månadspeng och som pratar pengar och ekonomi med sina barn.   

Visa hela inlägget
Kategori:


Så blir din hushållsekonomi 2016

2015-12-22 10:47 av Arturo Arques

De allra flesta hushållen får det bättre 2016. Högre inkomster, ökade bidrag och låg inflation är förklaringen till varför plånböckerna växer. Störst förbättring får arbetslösa. Men även pensionärer, ensamstående föräldrar och de flesta löntagarna kommer att få en bättre ekonomi 2016. Förlorarna är höginkomsttagarna som får högre inkomstskatt på grund av nedtrappningen av jobbskatteavdraget. För många höginkomsttagare kommer dock löneökningarna att göra att de flesta hamnar på ett klart plus trots höjd skatt. 

Visa hela inlägget
Kategori:


Fonder - favoriten när föräldrar sparar åt barnen

2015-12-14 11:42 av Arturo Arques

Hela 84 procent av föräldrarna till barn i åldrarna 10-17 år sparar i någon form till sina barn. Fonder är den vanligaste sparformen. Nästan åtta av tio barn har ett fondsparande. Och det är inga små belopp vi talar om. Barn mellan 10-17 år har i genomsnitt 65 000 kronor.  

Visa hela inlägget
Kategori:


Fågel

Följ mig twitter

Analyser inom privatekonomi

Swedbanks privatekonomiska rapporter och analyser.

Stäng Skriv ut