Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Hej! Vi hjälper dig gärna!

Välkommen att skriva din fråga nedan för att snabbt få svar på vanliga frågor.

Ställ din fråga här

Välkommen till Arturos blogg

Arturo Arques

Hej!
På min blogg skriver jag om sådant som händer i samhället som kan påverka din ekonomi. Jag kommer att kommentera, initiera och debattera privatekonomiska frågor. Jag kommer också ge konkreta råd på vad jag anser leder till en sund och hållbar privatekonomi. Kommentera gärna och skriv vad du tycker!


Läget på bostadsmarknaden

2017-08-25 10:59 av Arturo Arques

Det byggs allt fler bostäder i Sverige. Inte minst i storstäder där bostadspriserna är höga. Det är bra att det byggs men det är viktigt att det byggs rätt bostäder till priser hushållen har råd med. Annars riskerar vi att hamna i en situation där vi står med tomma lägenheter samtidigt som vi har en lång bostadskö. Idag byggs främst påkostade bostadsrätter i attraktiva områden. Det i sig är inget problem. Probelmet är att priset på de bostäderna är höga. För de allra flesta hushållen för höga. Vill vi få ner bostadskön och göra det möjligt för unga att ta sig in på bostadsmarknaden behöver vi bygga bostadsrätter och hyresrätter som folk har råd med.  

Nyproduktionen av bostadsrätter ställer stora krav på konsumenterna. Inte nog med att de kostar mycket pengar. Många nyproducerade bostadsrättsföreningar går med underskott och sparar för lite till fram tida reparationer och underhåll. Många konsumenter tar heller inte hänsyn till om föreningen äger marken eller har en tomträtt. Naturligtvis ska bostadsrätter i en förening som äger marken värderas högre än bostadsrätter i föreningar som betalar en tomträttsavgäld. Och naturligtvis ska föreningar som inte går med underskott eller sparar för lite värderas högre än föreningar som går med underskott år ut och år in. På senare tid har vi börjat se inslag av rabatter i nyproduktionen av bostadsrätter i from av t.ex. avgiftsfrihet i upp till två år. Om det är ett uttryck för att marknaden på nyproducerade bostadsrätter i attraktiva områden börjar bli mättad återstår att se. Men en sak är säker. Den som gör sin hemläxa och tänker efter före hen slår till med att köpa en bostad löper mindre risk att i framtiden ångra sitt köp. Gör din hemläxa och läs igenom den ekonomiska planen och årsredovsiningar. Kolla upp hela fastigheten och inte bara lägenhetens ytskick. Och gör en ordentlig boendekalkyl så ökar chanserna att du gör ett bra köp som du kommer att trivas med i många år framöver - oberoende på vad som händer med räntor och amorteringskrav.  

Kategori:


Ebb i kassan efter semestern?

2017-08-14 9:47 av Arturo Arques

Tillbaka från semestern? Tomt i plånboken? Det är många nu som känner stor stress över att det är ebb i kassan och ett par veckor kvar till lön. Det finns många sätt att minska risken för att hamna i denna situation igen och snabbt ta sig ur denna situation. Nyckeln är att involvera hela familjen och att göra det lustfyllt. Låt varje familjemedlem en gång i veckan, t.ex. under middagen, komma med förslag på hur familjen kan minska sina utgifter eller öka sina inkomster. Den som kommer med det mest innovativa förslaget blir veckans Joakim von Anka. Vinnaren kan premieras med något symboliskt som uppskattas och värderas högt av hela familjen. Det kan vara att få sitta på bästa platsen i TV-soffan eller att få bestämma vad som ska ätas till fredagsmyset.   

Visa hela inlägget
Kategori:


Hushållen har för höga förväntningar på sin pension

2017-07-07 14:20 av Arturo Arques

De flesta kommer att få en pension som ligger mellan 50 till 60 procent av slutlönen samtidigt som hälften tror att pensionen kommer att vara minst 70 procent av slutlönen. Men vad värre är lika många tycker att 70 procent av slutlönen är vad de behöver för att klara sig ekonomiskt. En tydlig signal till våra politiker och arbetsmarknadens parter att kliva in och göra något åt situationen. 

Visa hela inlägget
Kategori:


Finansinspektionen föreslår tuffare amorteringsregler

2017-06-14 9:40 av Arturo Arques

Hushållens skuldsättning är hög. Så hög att Finansinspektionen vill höja kravet på amortering för de som lånar mycket. Finansinspektionen vill att de som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst (före skatt) måste amortera minst 3 procent av lånebeloppet. För den som lånar 2,1 Mkr innebär det en ökad amortering per månad med 1 750 kronor.

Visa hela inlägget
Kategori:


Tonåringar duktiga på att sommarjobba och spara sin lön

2017-02-09 13:22 av Arturo Arques

I alla tider har det sagts att unga inte vill jobba och att de är dåliga på att spara. Enligt en undersökning av Sifo på uppdrag av oss kan vi konstatera att tonåringar är både arbetsvilliga och sparsamma.

Visa hela inlägget
Kategori:


Många kommer få svårt att klara sig på sin pension

2017-02-09 13:22 av Arturo Arques

Var fjärde svensk uppger att de inte kommer att klara sig på sin pension eller få det svårt att klara sig. Andelen är ännu högre för kvinnor. Trots det uppger fyra av tio att de inte sparar privat till pensionen.

Visa hela inlägget
Kategori:


Så får du pengarna att växa

2017-01-29 16:32 av Arturo Arques

Ingen har jobbat hårdare än min mamma trots det fick hon en kass pension. Min mamma var smart och lyckades spara lite varje månad. Om du är låg- eller medelinkomsttagare gör det du med så slipper du koka soppa på en spik som pensionär. Vill du få dina pengar att växa - gör som jag. Spara regelbundet, håll koll på avgifterna och ha en hög andel aktier/aktiefonder så länge du är under 50 år.  

Visa hela inlägget
Kategori:


Några årsskiftestips

2016-12-27 13:19 av Arturo Arques

Snart är året slut och därmed hög tid att kolla att du inte glömt något inför årsskiftet. Tänk på att försöka kvitta kapitalvinster mot kapitalförluster. Även om du tänkt behålla t.ex. fonderna som minskat i värde kan det vara värt att överväga att sälja dem ändå om du har vinster att kvitta förlusterna mot. Köp tillbaka dem och lägg dina aktiefonder på ett Investeringssparkonto (ISK) i stället. Du slipper i fortsättningen deklarera för dina vinster och förluster och du får en låg schablonskatt på 0,375 procent av värdet på dina värdepapper och finansiella instrument 2017. Den första januari varje år dras dessutom en schablonskatt på dina fonder på 0,12 procent av fondandelarnas värde. Den skatten slipper du om du har fonderna på ett ISK.  

Visa hela inlägget
Kategori:


Hushållens ekonomi 2017

2016-12-21 8:45 av Arturo Arques

Även 2017 blir ett bra år får hushållen. Högre inkomster, fortsatt låg inflation och för vissa grupper ökade bidrag gör att de flesta hushållen får en bättre ekonomi 2017.

Visa hela inlägget
Kategori:


Veckopeng och månadspeng

2016-12-16 9:56 av Arturo Arques

Vår rapport, Barn och Ungas ekonomi, visar vikten av att ge barnen månadspeng regelbundet. Barn som får månadspeng regelbundet upplever mindre pengastress och har färre konflikter med föräldrarna om pengar. Månadspengen lär barnen att hushålla med begränsade resurser och att förstå pengars värde.  

Visa hela inlägget
Kategori:


Fågel

Följ mig twitter

Analyser inom privatekonomi

Swedbanks privatekonomiska rapporter och analyser.

Stäng Skriv ut