Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Välkommen till Arturos blogg

Arturo Arques

Hej!
På min blogg skriver jag om sådant som händer i samhället som kan påverka din ekonomi. Jag kommer att kommentera, initiera och debattera privatekonomiska frågor. Jag kommer också ge konkreta råd på vad jag anser leder till en sund och hållbar privatekonomi. Kommentera gärna och skriv vad du tycker!


Många kommer få svårt att klara sig på sin pension

2017-02-09 13:22 av Arturo Arques

Var fjärde svensk uppger att de inte kommer att klara sig på sin pension eller få det svårt att klara sig. Andelen är ännu högre för kvinnor. Trots det uppger fyra av tio att de inte sparar privat till pensionen.

Det är hårda bandage och en dyster bild som målas upp av en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Swedbank. Jag är orolig och bekymrad över att så stora grupper i samhället kommer att få det svårt att få sin ekonomi att gå ihop på ålderns höst. Tänk dig själv. Du har jobbat ett helt liv. Slitit och kämpat med att få ekonomin att gå ihop. När du sedan ska gå i pension och äntligen kunna få råda över din tid och göra saker du vill så upptäcker du att plånboken är tom! Inga pengar över till någonting annat än tak ver huvudet och mat på bordet. Ohc då talar vi inte om hummer ohc champagne utan om blodpudding eller som pensionärerna säger "radhusbiff". Till detta problem finns bara en lösning. Börja spara och börja spara i tid. För ju tidigare du börjar spara desto mindre belopp behöver du spara. Ja, ja säger du och tänker - så himla tråkigt! Tråkigt! Är alternativet roligare? Frågar jag. Svaret vet du. Nej, alternativet är inte roligare och har du inte insett det nu kommer du garanterat inse det som pensionär. Ta tag i detta redan nu och börja med ett besök på minpension.se och gör en pensionsprognos. Det är en bra start och vägen till en hygglig ekonomi som pensionär.

Kategori:


Så får du pengarna att växa

2017-01-29 16:32 av Arturo Arques

Ingen har jobbat hårdare än min mamma trots det fick hon en kass pension. Min mamma var smart och lyckades spara lite varje månad. Om du är låg- eller medelinkomsttagare gör det du med så slipper du koka soppa på en spik som pensionär. Vill du få dina pengar att växa - gör som jag. Spara regelbundet, håll koll på avgifterna och ha en hög andel aktier/aktiefonder så länge du är under 50 år.  

Visa hela inlägget
Kategori:


Några årsskiftestips

2016-12-27 13:19 av Arturo Arques

Snart är året slut och därmed hög tid att kolla att du inte glömt något inför årsskiftet. Tänk på att försöka kvitta kapitalvinster mot kapitalförluster. Även om du tänkt behålla t.ex. fonderna som minskat i värde kan det vara värt att överväga att sälja dem ändå om du har vinster att kvitta förlusterna mot. Köp tillbaka dem och lägg dina aktiefonder på ett Investeringssparkonto (ISK) i stället. Du slipper i fortsättningen deklarera för dina vinster och förluster och du får en låg schablonskatt på 0,375 procent av värdet på dina värdepapper och finansiella instrument 2017. Den första januari varje år dras dessutom en schablonskatt på dina fonder på 0,12 procent av fondandelarnas värde. Den skatten slipper du om du har fonderna på ett ISK.  

Visa hela inlägget
Kategori:


Hushållens ekonomi 2017

2016-12-21 8:45 av Arturo Arques

Även 2017 blir ett bra år får hushållen. Högre inkomster, fortsatt låg inflation och för vissa grupper ökade bidrag gör att de flesta hushållen får en bättre ekonomi 2017.

Visa hela inlägget
Kategori:


Veckopeng och månadspeng

2016-12-16 9:56 av Arturo Arques

Vår rapport, Barn och Ungas ekonomi, visar vikten av att ge barnen månadspeng regelbundet. Barn som får månadspeng regelbundet upplever mindre pengastress och har färre konflikter med föräldrarna om pengar. Månadspengen lär barnen att hushålla med begränsade resurser och att förstå pengars värde.  

Visa hela inlägget
Kategori:


Kraftig höjning av månadsavgifter för bostadsrättsinnehavare

2016-11-17 8:00 av Arturo Arques

Många bostadsrättsinnehavare riskerar kraftiga höjningar av månadsavgiften i framtiden på grund av ett för lågt sparande i bostadsrättsföreningarna. Tillsammans med allabrf.se har Swedbank och sparbankerna undersökt över 1 000 bostadsrättsföreningar i Sverige. Över hälften av alla föreningar spar för lite för framtida reparationer och underhåll och var femte förening sparar ingenting.

Visa hela inlägget
Kategori:


Donald Trump - USA:s nya president!

2016-11-09 9:54 av Arturo Arques

Valet är avgjort och amerikanerna har sagt sitt. Donald Trump är USA:s nya president och därmed världens mäktigaste person. 

Visa hela inlägget
Kategori:


Idag går amerikanerna till valurnorna - se över dina placeringar

2016-11-08 13:10 av Arturo Arques

Inget annat val är så viktigt som dagens val i USA. USA är en supermakt och påverkar oss alla. Presidenten har dessutom stor makt och blir i egenskap av sitt ämbete världens mäktigaste person. Opinionsmätningarna har Hillary Clinton som knapp segrare. Men opinionsmätningar är alltid förenade med osäkerhet. Och när marginalerna är så små som nu kan det mycket väl bli så att Donald Trump står som vinnare i årets val. 

Visa hela inlägget
Kategori:


Amerikanska valet och våra plånböcker

2016-11-07 13:00 av Arturo Arques

Imorgon går amerikanarna till val. Blir det Hillary Clinton eller Donald Trump? I media har det handlar mycket om deras personligheter och mindre om deras politik. I detta val står kandidaternas politik mycket långt ifrån varandra och det kan komma att synas i våra plånböcker.

Visa hela inlägget
Kategori:


Amerikanska valet och Hillary Clinton

2016-11-07 11:45 av Arturo Arques

Den 8 november hålls presidentval. Demokraten Hillary Clinton, fd utrikesminister, first lady och fd senator i New York är en synnerligen välmeriterad kandidat. Men det kanske är just det som är problemet.

Visa hela inlägget
Kategori:


Fågel

Följ mig twitter

Analyser inom privatekonomi

Swedbanks privatekonomiska rapporter och analyser.

Stäng Skriv ut