Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Hej! Vi hjälper dig gärna!

Välkommen att skriva din fråga nedan för att snabbt få svar på vanliga frågor.

Ställ din fråga här

Vi svarar på dina frågor

Öppet alla dagar dygnet runt

Kontakta oss på Facebook

Kundcenter Privat

0771-22 11 22

Kundcenter Företag

0771-33 44 33

Spärrservice

08-411 10 11

Välkommen till Arturos blogg

Arturo Arques

Hej!
På min blogg skriver jag om sådant som händer i samhället som kan påverka din ekonomi. Jag kommer att kommentera, initiera och debattera privatekonomiska frågor. Jag kommer också ge konkreta råd på vad jag anser leder till en sund och hållbar privatekonomi. Kommentera gärna och skriv vad du tycker!


Hushållen har för höga förväntningar på sin pension

2017-07-07 14:20 av Arturo Arques

De flesta kommer att få en pension som ligger mellan 50 till 60 procent av slutlönen samtidigt som hälften tror att pensionen kommer att vara minst 70 procent av slutlönen. Men vad värre är lika många tycker att 70 procent av slutlönen är vad de behöver för att klara sig ekonomiskt. En tydlig signal till våra politiker och arbetsmarknadens parter att kliva in och göra något åt situationen. 

Nio av tio tycker att en rimlig pension är minst 70 procent av slutlönen och två av tre tycker att minst 80 procent av slutlönen är en rimlig nivå på pensionen enligt en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Swedbank och Sparbankerna. Om politikerna inte väljer att skjuta till mer pengar in i den allmänna pensionen måste arbetsmarknadens parter se till att mer pengar avsätts till tjänstepentionen. Sker inte det heller återstår bara för dig och mig att arbeta mer och längre. Räcker fortfarande inte pensionen till måste vi börja spara privat. Det gör jag. För i valet mellan att t.ex. spara 183 kronor i månaden från det att jag börjar jobba fram till 65 års ålder eller jobba ett år längre till att jag är 66 år för att få 1200 extra i pension väljer jag det förstnämnda. Jag kanske varken kan eller får jobba kvar efter 65. Och om jag får jobba kvar efter 65 kan det ändå vara skönt att ha veta att jag kvar möjligheten att jobba längre om det är så att jag vill dryga ut min pension ytterligare. Hur du vill göra är upp till dig men mitt råd till dig är att tänka till redan nu - för i morgon kan det vara för sent. 

Kategori:


Finansinspektionen föreslår tuffare amorteringsregler

2017-06-14 9:40 av Arturo Arques

Hushållens skuldsättning är hög. Så hög att Finansinspektionen vill höja kravet på amortering för de som lånar mycket. Finansinspektionen vill att de som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst (före skatt) måste amortera minst 3 procent av lånebeloppet. För den som lånar 2,1 Mkr innebär det en ökad amortering per månad med 1 750 kronor.

Visa hela inlägget
Kategori:


Tonåringar duktiga på att sommarjobba och spara sin lön

2017-02-09 13:22 av Arturo Arques

I alla tider har det sagts att unga inte vill jobba och att de är dåliga på att spara. Enligt en undersökning av Sifo på uppdrag av oss kan vi konstatera att tonåringar är både arbetsvilliga och sparsamma.

Visa hela inlägget
Kategori:


Många kommer få svårt att klara sig på sin pension

2017-02-09 13:22 av Arturo Arques

Var fjärde svensk uppger att de inte kommer att klara sig på sin pension eller få det svårt att klara sig. Andelen är ännu högre för kvinnor. Trots det uppger fyra av tio att de inte sparar privat till pensionen.

Visa hela inlägget
Kategori:


Så får du pengarna att växa

2017-01-29 16:32 av Arturo Arques

Ingen har jobbat hårdare än min mamma trots det fick hon en kass pension. Min mamma var smart och lyckades spara lite varje månad. Om du är låg- eller medelinkomsttagare gör det du med så slipper du koka soppa på en spik som pensionär. Vill du få dina pengar att växa - gör som jag. Spara regelbundet, håll koll på avgifterna och ha en hög andel aktier/aktiefonder så länge du är under 50 år.  

Visa hela inlägget
Kategori:


Några årsskiftestips

2016-12-27 13:19 av Arturo Arques

Snart är året slut och därmed hög tid att kolla att du inte glömt något inför årsskiftet. Tänk på att försöka kvitta kapitalvinster mot kapitalförluster. Även om du tänkt behålla t.ex. fonderna som minskat i värde kan det vara värt att överväga att sälja dem ändå om du har vinster att kvitta förlusterna mot. Köp tillbaka dem och lägg dina aktiefonder på ett Investeringssparkonto (ISK) i stället. Du slipper i fortsättningen deklarera för dina vinster och förluster och du får en låg schablonskatt på 0,375 procent av värdet på dina värdepapper och finansiella instrument 2017. Den första januari varje år dras dessutom en schablonskatt på dina fonder på 0,12 procent av fondandelarnas värde. Den skatten slipper du om du har fonderna på ett ISK.  

Visa hela inlägget
Kategori:


Hushållens ekonomi 2017

2016-12-21 8:45 av Arturo Arques

Även 2017 blir ett bra år får hushållen. Högre inkomster, fortsatt låg inflation och för vissa grupper ökade bidrag gör att de flesta hushållen får en bättre ekonomi 2017.

Visa hela inlägget
Kategori:


Veckopeng och månadspeng

2016-12-16 9:56 av Arturo Arques

Vår rapport, Barn och Ungas ekonomi, visar vikten av att ge barnen månadspeng regelbundet. Barn som får månadspeng regelbundet upplever mindre pengastress och har färre konflikter med föräldrarna om pengar. Månadspengen lär barnen att hushålla med begränsade resurser och att förstå pengars värde.  

Visa hela inlägget
Kategori:


Kraftig höjning av månadsavgifter för bostadsrättsinnehavare

2016-11-17 8:00 av Arturo Arques

Många bostadsrättsinnehavare riskerar kraftiga höjningar av månadsavgiften i framtiden på grund av ett för lågt sparande i bostadsrättsföreningarna. Tillsammans med allabrf.se har Swedbank och sparbankerna undersökt över 1 000 bostadsrättsföreningar i Sverige. Över hälften av alla föreningar spar för lite för framtida reparationer och underhåll och var femte förening sparar ingenting.

Visa hela inlägget
Kategori:


Donald Trump - USA:s nya president!

2016-11-09 9:54 av Arturo Arques

Valet är avgjort och amerikanerna har sagt sitt. Donald Trump är USA:s nya president och därmed världens mäktigaste person. 

Visa hela inlägget
Kategori:


Fågel

Följ mig twitter

Analyser inom privatekonomi

Swedbanks privatekonomiska rapporter och analyser.

Stäng Skriv ut