Hoppa till textinnehållet

Hej, vi hjälper dig gärna!

Välkommen att skriva din fråga nedan för att snabbt få svar på vanliga frågor. 

Ställ din fråga här

Läge att starta eget?

Att starta eget brukar på ett eller annat sätt handla om en längtan efter frihet. När du väl tar steget är det lätt att drömma stort – och det ska du absolut göra! Men ofta kan det vara klokare och tryggare att börja lite mindre, för att sedan växa bit för bit. Här är våra sex bästa tips:

Det är lätt att drömma stort – och det ska man absolut göra! Ingen har startat ett imperium med tanken att det skulle bli en by. Men startar du däremot litet och smart är chansen större att du når dina drömmar och slipper onödig oro på vägen. En fälla är nämligen att man startar upp med allt man har drömt om direkt. Men en långsiktig plan på hur du kan ta dig dit bit för bit kan innebära en större chans att lyckas!

 1. Gör en ordentlig plan

  Innan du startar upp är det viktigt att du gör din research och tar reda på vad som krävs av dig, både tidsmässigt och ekonomiskt. Kolla att din affärsidé är vettig och att du kommer att ha tid och råd att driva den för att ge den vingar. Du behöver ta reda på allt ifrån vad det finns för risker, vilka konkurrenterna är och hur det ser ut med kunder, till hur mycket du kommer att behöva lägga på marknadsföring för att kunderna ska veta att du finns. Ska du öppna en butik på en avlägsen gata ser det förstås lite annorlunda ut jämfört med om du tänker starta konsultverksamhet och kanske redan har många kontakter som kan ge dig uppdrag. Ta med allt sånt i beräkningarna – och undvik glädjekalkyler.

 2. Se till att vara ekonomisk trygg

  Ett sparande inför att du startar upp är en bra idé. Det är lätt att vilja köra igång så fort som möjligt, men innan du får in pengar så att du kan ta ut lön kan det vara skönt att ha lite kapital avsatt för att leva på under tiden. Och är du ingen klippa på redovisning kan det vara en bra idé att redan från början ta hjälp av en revisor som sköter pappren. Glöm inte att ta med sådana löpande kostnader i din kalkyl. Det kanske låter trist, men det kan också vara bra att på förhand bestämma vad ditt företag ska få kosta. Ett företag man brinner för kan annars lätt äta upp hela sparbufferten om man inte drar i bromsen.

 3. Dubbelsäkra och starta mjukt

  Olika satsningar har olika förutsättningar. Att starta butik eller frilansskriva för olika tidningar innebär till exempel olika saker. Men i båda fallen går det att starta mjukt. Som frilansskribent skulle du till exempel kunna jobba deltid medan du startar upp. Startar du en butik på nätet har du inte samma kostnader som med en fysisk butik och är inte bunden till att jobba en viss tid på dygnet. I det fall det går, kan det vara bra att inte helt släppa hela det gamla livet för den nya drömmen helt, utan att stå lite med ett ben i varje läger innan du vet att det bär sig.

 4. Håll nere fasta kostnaderna

  Att starta upp verksamhet där du ensam driver projekt kan kräva allt ifrån att du har en dator på köksbordet till en början, till att du faktiskt vill ha en plats att gå till och kunna ha möten på. Och är ni fler som ska sitta tillsammans är kanske inte hemmajobb ens en möjlighet. Att hyra en skrivbordsplats snarare än att ta på sig fast hyra för en hel lokal kan vara en bra start för verksamheten.

  Se även över andra fasta kostnader företaget kan ha. Försök att hitta alternativ som inte är de mest kostsamma och undvik att binda upp dig alltför länge på fasta utgifter. Att kunna vara flexibel med utgifterna och skala ner är en trygghet om det kommer kärva tider.

 5. Tänk utanför den välkända boxen

  Ok, så du har en bra idé som du tror bär sig. Men tänk igen. Kan du utveckla den ännu mer? Kan du erbjuda något mer som inte är det mest uppenbara, få kunder utanför rusningstid eller till och med utanför lokalen? Om du till exempel har en lokal som står tom på dagtid – kan du erbjuda företag att ha hyra in sig då? Eller om du har ett litet fik på en sommarort, kan du erbjuda picknickkorgar och på så vis få in fler kunder än de som uppehåller sig i lokalen? Alla satsningar som inte innebär en större kostnad för dig men chans till fler intäkter är värda att klura på.

 6. Tänk framåt

  Som egen företagare är det lätt att missa sådant anställda inte ens tänker på. Som att du själv måste lägga undan pengar till pensionen och skaffa försäkringar. Är du osäker på hur mycket du behöver lägga undan, prata gärna med din bank.

  Försäkringsguide för företagare 

  Så, för en trygg och säker start som företagare, tänk igenom de risker och utmaningar som finns med att vara egenföretagare och börja smått, men sluta aldrig att tänka stort!