Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Hej! Vi hjälper dig gärna!

Välkommen att skriva din fråga nedan för att snabbt få svar på vanliga frågor.

Ställ din fråga här

Inköpschefsindex steg till 60,1 i december – Produktionen avslutar på topp

2017-01-02

Inköpschefsindex, PMI-total, steg från 57,3 i november till 60,1 i december och nådde därmed för första gången över 60-strecket sedan 2011. Ett tremånaders genomsnitt på 58,6 för PMI-total visar på ett starkare fjärde kvartal jämfört med 53,7 för det tredje kvartalet.

Det främsta dragloket var delindex för produktion som steg med 4,5 indexenheter till 65,0. Tre av fem delindex nådde i december över 60. Delindex för leverantörernas leveranstider steg med 2,9 indexenheter till 60,9 i december. Utfallen av enskilda månader bör dock tolkas med viss försiktighet.

Delindex för sysselsättning steg med 2,2 indexenheter till 57,5 i december och gav ett positivt bidrag om 0,4 indexenheter till PMI-total. December månads utfall var den högsta noteringen för delindexet på drygt fem år, vilket indikerar ett fortsatt starkt nyanställningsbehov.

Index för rå- och insatsvarupriser steg återigen till höga nivåer med en notering på 70,8 i december jämfört med 68,4 i november. Industrins inköpschefer upplevde stigande priser för stål för nionde månaden i rad. Månadens notering är den högsta sedan 2011.

Mer information

Läs om inköpschefsindex och ta del av hela analysen, nedan:

Inköpschefsindex – Industri (samlingssida)

Inköpschefsindex december 2016 (rapporten)

Stäng Skriv ut