Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Hej! Vi hjälper dig gärna!

Välkommen att skriva din fråga nedan för att snabbt få svar på vanliga frågor.

Ställ din fråga här

Årets deklarationstips

2013-04-25

Deklarationen är på väg och senast måndag 15 april ska du ha fått din blankett. För att få pengar till midsommar ska du ha deklarerat senast torsdag 2 maj men redan nu kan du deklarera elektroniskt. Det skriver Institutet för Privatekonomi.

För att få pengar till midsommar ska deklarationen lämnas in via internet, mobil, sms eller telefon senast den 2 maj. För bosatta utomlands är sista inlämningsdag 31 maj. Slutskattebeskeden skickas sedan ut någon gång mellan juni och december.

Nytt i årets deklaration

  • Skatten för fondinnehav betalas från och med i år in av fondspararen själv istället för att skatt tas ut av fondbolaget. 0,4 procent av värdet vid årets ingång redovisas som inkomst av kapital. Runt 3 270 000 personer har en schablonintäkt för fondandelar förtryckt i deklarationen. Den som inte har annan inkomst behöver inte deklarera. Det räcker att betala in den skatt som finns beräknad i deklarationen.
  • Även innehav på den nystartade sparformen investeringssparkonto hamnar under inkomst av kapital i deklarationen genom att en schablonintäkt beräknas och beskattas med 30 procent. Schablonintäkten står redan angiven i deklarationen. Den är lika med kapitalunderlaget multiplicerat med statslåneräntan 30 november året före (1,65 procent för årets deklaration). 206 000 personer har en schablon-intäkt för investeringssparkonto. Alla schablonintäkter redovisas i deklarationens ruta nummer 50.
  • Kapitalinkomster under 200 kronor per år är skattefria.
  • Nedre gränsen för avdrag för resor till och från arbetet har höjts från 9 000 till 10 000 kronor.
  • Det skattefria beloppet vid uthyrning av privatbostad har höjts från 18 000 till 21 000 kronor. 
  • Skatteminskning på gåvobelopp till ideell verksamhet är möjlig till 25 procent av gåvans värde, upp till 6 000 kronor. På ett år kan det bli högst 1 500 kronor i minskad skatt. Krav för skatteminskningen är att det minsta gåvobeloppet per gång är 200 kronor och per år 2 000 kronor.

Några av förra årets nyheter

  • Näringsidkare med enskild firma och ägare till skogs- och lantbruksfastigheter kan få tillbaka på skatten före midsommar om deklarationen görs med e-legitimation.
  • Utbetalningar under 2 000 kronor betalas inte längre ut med utbetalningskort. För att få utbetalningen automatiskt måste konto till Skatteverket anmälts annars står pengarna kvar på skattekontot.

Mer information

Ta del av fler tips och information kring deklarationen, nedan.

Tips inför deklarationen (inkomst av tjänst, pensionen, inkomst av kapital, skattereduktion för husarbeten med mera)

Investeringssparkonto

BankID/e-legitimation

Så skaffar du Mobilt BankID

Skatteverket: Årets nyheter

Skatteverket: Vanliga frågor

 

Stäng Skriv ut