Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S
Adults having a coffee break

BankID/e-legitimation - bevisa enkelt och säkert vem du är på nätet

Med e-legitimationen BankID kan du på ett säkert sätt ta del av personlig information och skriva under avtal eller andra överenskommelser via internet.

Uträtta dina ärenden hos banken, myndigheter och företag när det passar dig bäst, direkt från din dator.

BankID innehåller uppgifter om namn och personnummer och skyddas med ett personligt lösenord/pinkod som du alltid uppmanas att ange när du använder BankID för legitimering/inloggning eller underskrift. Du kan själv välja/ändra lösenordet/pinkoden. BankID är en samverkan mellan tio svenska banker.

BankID finns i tre varianter:  

  • BankID på fil - laddas ner från internetbanken och sparas på din dator.
  • BankID på kort - har ditt BankID lagrat på ett kort med chip och finns med eller utan foto. Med foto fungerar det även som ett vanligt ID-kort.
  • Mobilt BankID – din e-legitimation för mobiltelefoner och surfplattor. BankIDs säkerhets-app i AppStore eller i Google Play laddas ned till din Iphone eller Androidtelefon. Anslutning till Mobilt BankID sker i internetbanken eller på bankkontoret.

Snabbfakta BankID

 BankID på filBankID på kortId-kort med BankIDMobilt BankID
ÅldersgränsFrån 18 årIngen*Ingen*Ingen*
Kunder utan svenskt personnummerNejNejNejNej
Kunder med skyddad identitet NejJaJaJa
Kunder utan officiell adress**JaNejNejJa
Giltighetstid1 år5 år5 år3 år
BeställsInternetbankenBankkontorBankkontor

Internetbanken och Bankkontor

*Förutsätter att kunden själv kan hantera sitt BankID utan hjälp av en vuxen.

** Kunder som saknar folkbokföringsadress i Sverige kan för närvarande beställa BankID på fil och Mobilt BankID men inte BankID på kort. För att aktivera Mobilt BankID för utökad användning behövs ett kodkort med engångskoder.
Kodkortet skickas automatiskt till folkbokföringsadressen vid beställning av Mobilt BankID. Kunder utan officiell adress behöver därför besöka ett bankkontor för att få ett tillfälligt kodkort.

Användningsområden

BankID kan du använda för legitimering/inloggning och underskrift hos företag och myndigheter som erbjuder e-tjänster. Några vanliga ärenden är:

  • Försäkringskassan - anmäl vård av barn, ansök om föräldraledigt. (Nu även som app du använder tillsammans med Mobilt BankID.)
  • Pensionsmyndigheten - information om och planering av pension
  • CSN - ansök om studielån  
  • Skatteverket - deklarera, kontrollera skattekontot och skriv ut personbevis  
  • Svensk Adressändring - gör flyttanmälan
  • Swedbanks och Sparbankernas internetbank - med BankID på kort och Mobilt BankID i mobil har du tillgång till samma tjänster som med säkerhetsdosan
  • Direktbetalningstjänsten - med Mobilt BankID och BankID på kort kan du slutföra köp på runt 500 olika e-handelsplatser

Hos vissa myndigheter kan du behöva behörighet för att till exempel kunna företräda ditt företag. Kontakta respektive företag/myndighet för att få rätt behörighet.  

Stäng Skriv ut