Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Hej! Vi hjälper dig gärna!

Välkommen att skriva din fråga nedan för att snabbt få svar på vanliga frågor.

Ställ din fråga här
En leende man pratar i mobilen

Aktier

En aktie är en ägarandel i ett aktiebolag som handlas på börsen. Det är roligt och stimulerande att handla med aktier – och det underlättar om du är beredd att engagera dig i ditt sparande och följer aktiemarknaden. Utöver vårt digitala utbud för Sverige, övriga Norden, Baltikum och USA, erbjuder vi även manuell handel på ett flertal andra intressanta marknader via Kundcenter Privat, våra kontor samt mäklarbord.
  • Kan ge god avkastning, till högre risk
  • En aktie påverkas av både den globala ekonomin och resultatet för det enskilda bolaget
  • Analyser underlättar investeringsbeslut

Utländska aktier

Våra aktiemarknader

Se vilka länder som Swedbank erbjuder aktiehandel i här

Utländska aktier du kan handla i bankens internetbank och app

New YorkAmerikanska aktier

Mer information om amerikanska aktier.

Läs om amerikanska aktier

Livu torget i RigaBaltiska aktier

Mer information om baltiska aktier.

Läs om baltiska aktier

Erbjudande till dig mellan 18 och 24 år

För dig som ännu inte fyllt 25 år är courtaget för handel med aktier endast 1krona per affär. Erbjudandet gäller på följande marknader: Sverige, USA, Baltikum, Finland, Norge och Danmark. Du som är över 18 år kan handla själv i internetbanken eller via appen.

Glada vänner umgås på ett café

Läs om erbjudandet och få tips på vägen

Villkor för erbjudandet:

  • Gäller för dig som ännu inte fyllt 25 år
  • Gäller vid handel av aktier i internetbanken och appen på följande marknader: Sverige, USA, Baltikum, Finland, Norge och Danmark (gäller ej certifikat och hävstångsprodukter).
  • Affärer upp till ett värde av 100 000 kr
  • Maximalt depåvärde 100 000 kr
  • Maximalt 500 affärer per år
  • Över dessa nivåer gäller ordinarie priser.

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska aktier kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Pris

Handla med aktier

Du kan själv handla med aktier via internetbanken och appen om du har en värdepapperstjänst. Du kan även kontakta din rådgivare eller via 0771-22 11 22.Vanliga frågor och svar

Vad är en aktie?
En aktie är en andel i ett företag. Aktiekapitalet är ägarnas egen insats och bolagets finansiella plattform. Om företaget går bra får aktieägarna del i vinsten i förhållande till sin insats i form av utdelning och genom att kvarhållna vinster i bolaget ökar företagets och därmed aktiernas värde.

Måste man ha stora belopp för att handla med aktier?
Nej, det finns ingen gräns, annat än priset på den aktien du köper. Men tänk på att courtaget tillkommer, så om du handlar för små belopp blir courtagekostnaden en relativt stor andel.

Vad är det för skillnad mellan en A- och en B-aktie?
Skillnaden mellan A- och B-aktier är antalet röster vid bolagsstämman. A-aktien har högre röstvärde än B-aktien. Aktieägarna tillsätter bolagets styrelse genom att rösta på bolagsstämman. Utdelningen i A- respektive B-aktier är lika stor.


Fler frågor & svar

Stäng Skriv ut