Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Swedbank

Privatekonomi

Swedbank bevakar områden som är viktiga för privatpersoners ekonomi. Vi analyserar och granskar hur politiska beslut och ändrade förutsättningar påverkar enskilda individer och hushåll.

Här finns Swedbanks privatekonomiska rapporter och våra analyser av propositioner och politiska förslag som berör hushållens ekonomi.

Arturo Arques

Arturo tipsar

Vår privatekonom Arturo Arques ger konkreta råd om en sund och hållbar privatekonomi.

Aktuellt

Man med skägg står framför grått hus

Tips inför årsskiftet – spara pengar och öka tryggheten

Inför årsskiftet kan det vara bra att se över ditt sparande och dina försäkringar. Det är även en bra tid att ha koll på vad som gäller för beskattning. Till exempel behöver du betala för eventuella ROT- eller RUT-tjänster före årsskiftet om du vill ha din skattereduktion i deklarationen i maj. Har du gjort en kapitalvinst under året kan du kvitta den mot en kapitalförlust.

Kvinna och barn står på en stege och renoverar husvägg

Ojämställt hushållsarbete kan leda till lägre pension

Många hushåll har en gemensam ekonomi och delar på kostnaderna. Hushållsarbetet är däremot inte alltid jämställt. Om den ena parten tar ett större ansvar för hushållet, kan det innebära att man står tillbaka från en yrkeskarriär och bättre löneutveckling. Det kan påverka pensionen negativt.

Människor sitter på en bänk och dricker kaffe och tittar på en hund

Mer statliga pengar till allmän pension om pensionstagarna får välja

22 november 2017: Om pensionstagarna själva får välja vill de öka storleken på framtida pensioner genom höjda skatter och höjd pensionsålder framför ökad tjänstepension eller större individuellt sparande. Det visar en undersökning som Swedbank gjort tillsammans med Sifo.

Kvinna leder cykel med barn i cykelstol

Föräldrar har svårt att veta hur de ska spara till barnen

Många som sparar till sina barn sparar till en framtida bostad eller till barnens körkort. Men mer än var fjärde förälder tycker det är svårt att veta hur de ska spara. Knappt hälften sparar på sparkonto, och nästan sex av tio föräldrar har ett sparande i barnens namn. Det visar en undersökning som Swedbank gjort tillsammans med Sifo.

Man står i linnebutik

1 av 6 klarar inte oförutsedd utgift på 5 000 kronor

16 procent skulle inte klara en plötslig utgift på 5 000 kronor. Det visar en undersökning som Swedbank gjort tillsammans med Sifo.

Två barn och mamma kramas på säng

Andelen föräldrar som sparar till sina barn minskar

Andelen föräldrar som sparar till sina barn minskar. Sex av tio sparar regelbundet till sina barn, jämfört med knappt sju av tio förra året. Mer än var femte uppger att de inte sparar alls till sina barn. Det visar en undersökning som Swedbank gjort tillsammans med Sifo.1

Stäng Skriv ut