Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Swedbank

Privatekonomi

Vi bevakar områden som är viktiga för din privatekonomi. Vi granskar och analyserar hur politiska beslut och ändrade förutsättningar påverkar dig och din ekonomi.

Ta del av våra privatekonomiska rapporter och analyser av propositioner och politiska förslag som berör hushållens ekonomi.

Arturo Arques

Arturo tipsar

Vår privatekonom Arturo Arques ger konkreta råd om en sund och hållbar privatekonomi.

Aktuellt

Äter middag med vänner och familj

Hushållens ekonomi nästa år

För pensionärer, ensamstående föräldrar och studerande ökar den disponibla inkomsten i fasta priser 2018 främst tack vare regeringens politik. Pensionärerna får mer i plånboken vid årsskiftet, medan ensamstående föräldrar och studenter får vänta till mars respektive juli innan deras ekonomi förbättras, enligt en analys från Swedbank.

Omslag Lyckoslanten

Tidningen Lyckoslanten får hedersomnämnande av Privata Affärer

Tidningen Lyckoslanten, som ges ut av Swedbank och Sparbankerna, får hedersomnämnande av tidningen Privata Affärer för spridning av kunskap och inspiration till barn sedan 1926. Lyckoslanten skickas kostnadsfritt till årskurs 4-6 i landets skolor. Det är en av Sveriges största barntidningar med en upplaga på 340 000 exemplar.

Man med skägg står framför grått hus

Tips inför årsskiftet – spara pengar och öka tryggheten

Inför årsskiftet kan det vara bra att se över ditt sparande och dina försäkringar. Det är även en bra tid att ha koll på vad som gäller för beskattning. Till exempel behöver du betala för eventuella ROT- eller RUT-tjänster före årsskiftet om du vill ha din skattereduktion i deklarationen i maj. Har du gjort en kapitalvinst under året kan du kvitta den mot en kapitalförlust.

Kvinna och barn står på en stege och renoverar husvägg

Ojämställt hushållsarbete kan leda till lägre pension

Många hushåll har en gemensam ekonomi och delar på kostnaderna. Hushållsarbetet är däremot inte alltid jämställt. Om den ena parten tar ett större ansvar för hushållet, kan det innebära att man står tillbaka från en yrkeskarriär och bättre löneutveckling. Det kan påverka pensionen negativt.

Kvinna leder cykel med barn i cykelstol

Föräldrar har svårt att veta hur de ska spara till barnen

Många som sparar till sina barn sparar till en framtida bostad eller till barnens körkort. Men mer än var fjärde förälder tycker det är svårt att veta hur de ska spara. Knappt hälften sparar på sparkonto, och nästan sex av tio föräldrar har ett sparande i barnens namn. Det visar en undersökning som Swedbank gjort tillsammans med Sifo.

Man står i linnebutik

1 av 6 klarar inte oförutsedd utgift på 5 000 kronor

16 procent skulle inte klara en plötslig utgift på 5 000 kronor. Det visar en undersökning som Swedbank gjort tillsammans med Sifo.

Två barn och mamma kramas på säng

Andelen föräldrar som sparar till sina barn minskar

Andelen föräldrar som sparar till sina barn minskar. Sex av tio sparar regelbundet till sina barn, jämfört med knappt sju av tio förra året. Mer än var femte uppger att de inte sparar alls till sina barn. Det visar en undersökning som Swedbank gjort tillsammans med Sifo.

Stäng Skriv ut