Hoppa till textinnehållet

2020-02-24 08:00

Var tredje planerar att jobba efter 65 år – så påverkas pensionen

I år går många av de som är födda år 1955 i pension. De flesta kan räkna med att få runt 60 procent av sin slutlön i pension, men genom att jobba lite längre kan man höja sin inkomst som pensionär. Och mer än var tredje över 55 år planerar just att jobba efter 65 år. Drygt åtta av tio företagare uppger också att de är positiva till att behålla anställda över 65 år. Det visar undersökningar som Sifo Kantar har genomfört på uppdrag av Swedbank och sparbankerna [1].

Genom att jobba ett eller ett par år efter 65 år kan man höja sin pension med en tusenlapp eller två. Dels för att det fortsätter sättas av pengar till pensionen så länge man jobbar, dels för att det pensionskapital man har ska betalas ut under färre antal år, vilket gör att månadsbeloppet blir högre.

- För en undersköterska i pensionsårsålder kan det innebära knappt 2 500 kronor mer i pension före skatt per månad om man jobbar till 67 år i stället för 65 år. För en grundskollärare blir pensionen knappt 2 800 kronor högre om man jobbar de två extra åren, säger Madelén Falkenhäll, ekonom på Swedbank.

En undersköterska i 64-65-årsåldern som går i pension vid 65 års ålder kommer få en pension på 18 500 kronor före skatt per månad. Jobbar man i stället till 67 års ålder blir pensionen 20 940 kronor före skatt per månad. För en grundskollärare i samma ålder blir pensionen 20 470 kronor före skatt per månad om man går i pension vid 65 men 23 250 kronor om man jobbar två år längre [2].

Många planerar att jobba efter 65, främst för att det är roligt och socialt
Mer än var tredje över 55 år planerar att jobba efter 65 år, bland de närmast pensionsålder är andelen ännu högre.

- Många verkar tänka om när man närmar sig pension, från att planera att gå i pension i förväg ändrar man sig till att vilja jobba längre än till 65 år. Främsta anledningen till det är dock inte för att få högre pension, utan att man tycker att det roligt och socialt att jobba, många gör det också för att ha råd att unna sig lite extra när man väl går i pension, säger Madelén Falkenhäll.

Knappt fyra av tio uppger att de behöver arbeta längre för att klara sig ekonomiskt.

Fyra av tio över 55 år ser inget hinder för att jobba efter 65 och även företagarna positiva till äldre arbetskraft
En av fyra över 55 år uppger att de hindras att jobba efter 65 år för att de inte kommer orka fysiskt, lika många menar att de inte kommer orkar mentalt. Men fyra av tio ser inte några hinder till att jobba efter 65. Av de som är precis före pensionsålder uppger hälften att det inte finns något som gör att de inte skulle kunna fortsätta jobba efter 65 år

Drygt åtta av tio företagare uppger också att de är positiva till att behålla anställda över 65 år. Den främsta förklaringen är att de äldre har en värdefull erfarenhet som företaget har nytta av. En annan förklaring är att det är svårt att hitta nya medarbetade med rätt kompetens.

- Det är glädjande att så många företagare ser den äldre arbetskraften i företaget som en viktig resurs, att arbeta några år extra bidrar både till ökad tillväxt för samhället och ett bättre utgångsläge inför pensionen för den enskilde, säger Jörgen Kennemar, ekonom på Swedbank.

När gå i pension – tips från Swedbank och sparbankerna
• Ha koll på din pension, gå in en gång per år på minpension.se och gör en pensionsprognos, då ser du hur din pension kommer att bli. Ju tidigare du skaffar dig den informationen, ju längre tid har du på dig att själv påverka genom exempelvis eget sparande.
• Livsinkomsten bestämmer pensionen. Försök arbeta hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension till de anställda, och försök att arbeta heltid.
• Om du kan arbeta ett eller två år efter du har fyllt 65 år så gör det stor skillnad på din pension.
• Spara privat till din pension, ju tidigare du börjar spara desto mindre belopp behöver du sätta undan. Börjar man spara lite senare i livet får man räkna med att spara lite mer varje månad för att få önskad effekt.

För mer information: 
Arturo Arques, privatekonom, tfn 072-242 99 62  www.swedbank.se/arturosblogg
Madelén Falkenhäll, ekonom, tfn 076-790 16 38  www.swedbank.se/privatekonomi
Jörgen Kennemar, ekonom, tfn 070-643 83 29
  www.swedbank.se/framtid

[1] Undersökning genomfördes i november 2019 och 1 500 personer mellan 55 och 65 år deltog i undersökningen. Undersökning med företagarna genomfördes i augusti-september 2019, 1 000 företagare med upp till 49 anställda deltog.
[2]  Beräkningarna inkluderar allmän pension och tjänstepension, och gjorda utifrån Pensionsmyndighetens typfallskalkyl och antagandena där. Undersköterskan antas ha börjat arbeta vid 20 års ålder och grundskolläraren vid 25 års ålder. Båda har arbetat heltid hela arbetslivet.