Hoppa till textinnehållet

2020-03-18 17:00

Swedbank inför amorteringslättnader för privat- och företagskunder

I den extrema situation vi just nu befinner oss i möter banken dagligen många privat- och företagskunder som påverkas av effekterna av covid-19. Företag med likviditetsproblem och privatpersoner som varslas om uppsägning är särskilt utsatta. Swedbank, med drygt fyra miljoner kunder i Sverige, har en viktig roll i samhället och för oss är det självklart att på olika sätt hjälpa de människor och företag som drabbats finansiellt. Swedbank kommer därför erbjuda amorteringslättnader för privat- och företagskunder. 

Vi befinner oss nu i en extrem situation vars konsekvenser är svåra att överblicka. Redan kan vi se att påverkan på landets företag är stor och många av dem upplever stora likviditetsproblem. Detta har lett till att många företag blivit tvungna att varsla anställda om uppsägning, vilket i sin tur slår mot de anställdas privatekonomi.

- Till våra kunder vill vi säga att vi finns här för er. Swedbank tar era utmaningar på största allvar och vi arbetar intensivt på att ta fram lösningar som kan bidra till att hjälpa er. Bland annat har vi nu infört möjligheten att få amorteringslättnader både som privat- och företagskund, säger Mikael Björknert, chef för Svensk bankverksamhet på Swedbank.

Amorteringslättnader för privatkunder
Swedbanks privatkunder kan ansöka om amorteringsbefrielse för bolån och övriga lån. En omprövning av beslutet görs löpande efter tre månader. För bolån beviljas amorteringsbefrielse för maximalt 12 månader och för övriga lån i maximalt 6 månader. Ränta betalas som vanligt.

Amorteringslättnader för företagskunder
Företagskunder som märker av effekter på sin verksamhet kan ansöka om amorteringsbefrielse på sina krediter i upp till 6 månader. En omprövning görs efter tre månader. Ränta betalas som vanligt. Större företag kan ta kontakt med sin kontaktperson på banken för rådgivning.

Ansökan om amorteringslättnader från och med nästa vecka
För båda kundgrupperna kommer det att finnas ett ansökningsformulär på Swedbanks webbplats (swedbank.se) från och med nästa vecka. Där kommer det framgå hur ansökningsprocessen fungerar. Vi kommer att prioritera företagskunder så fort som möjligt, medan privatlån kan förvänta sig första amorteringsbefrielsen i april månad. På vår webbplats kan man även läsa mer om hur banken kan hjälpa till och vad man själv kan göra för att hantera situationen vi nu befinner oss i. Swedbank följer utvecklingen noga för att löpande kunna ta fram fler åtgärder.

– Jag är övertygad om att vi tillsammans kan ta oss an de utmaningar vi står inför, och det har inletts många bra initiativ runt om i samhället. Inte minst har våra myndigheter visat stor handlingskraft, vilka vi också står i löpande kontakt med så att Swedbank kan bidra till så bra lösningar som möjligt, säger Mikael Björknert.

Information om Swedbanks arbete i samband med covid-19
https://swedbank.se/sa-paverkas-du-som-bankkund-av-coronaviruset.html

Mer information:
Carina Sesser Nylund, presskontakt, telefon: 072-230 5264