Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Hej! Vi hjälper dig gärna!

Välkommen att skriva din fråga nedan för att snabbt få svar på vanliga frågor.

Ställ din fråga här

Inköpschefsindex sjönk till 58,8 i maj – nedväxlingen fortsätter

2017-06-01

Inköpschefsindex (PMI-total) föll med 3,7 indexenheter och noterades till 58,8 i maj, en nedgång från 62,5 i april. Nedgången var bred då samtliga delindex i PMI bidrog negativt, med störst nedgångar för orderingång och sysselsättning. Enskilda månadsförändringar ska dock tolkas med viss försiktighet. Ett tre månaders glidande medelvärde för PMI fortsätter att befinna sig över 60-nivån i maj (62,2); en nedgång från 62,9 i april.

Delindex för orderingången föll med 5,2 indexenheter till 58,5 i maj jämfört med 63,7 i april. Därmed svarade delindexet för det största negativa bidraget till PMI (1,5 indexenheter), följt av delindex för sysselsättningen som sjönk till 59,2 och drog ned PMI med 1,0 indexenhet efter toppnivån i april (64,1).

Delindex för produktionen minskade med 2,7 indexenheter i maj och noterades till 60,0. Samtidigt blev företagens produktionsplaner något mindre expansiva i maj och indexet för produktionsplaner sjönk, för andra månaden i rad, till 66,5 från 69,7.

Index för rå- och insatsvarupriser föll med 11,6 indexenheter till 55,8 i maj, den största månatliga nedgången sedan oktober 2008.

Mer information

Läs om inköpschefsindex och ta del av hela analysen, nedan:

Inköpschefsindex – Industri (samlingssida på swedbank.se/insikt)

Stäng Skriv ut