Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Hej! Vi hjälper dig gärna!

Välkommen att skriva din fråga nedan för att snabbt få svar på vanliga frågor.

Ställ din fråga här

Inköpschefsindex sjönk till 54,7 i augusti – lägsta nivån hittills under 2017

2017-09-01

Inköpschefsindex (PMI-total) föll 5,6 indexenheter och noterades på 54,7 i augusti jämfört med 60,3 i juli. Det var främst produktionen som bidrog till nedgången, följt av orderingången. Båda dessa bidrog negativt med mer än två indexenheter vardera. Samtliga delindex bidrog dock negativt. Även om enskilda månadsutfall ska tolkas med försiktighet noteras att utfallet för augusti månad är det lägsta som hittills registrerats under 2017.

Delindex för produktionen föll med 10,9 indexenheter till 53,5 i augusti och lämnade därmed ett negativt bidrag till inköpschefsindex om 2,7 indexenheter. Delindex för orderingången föll med 7,6 indexenheter till 53,9 vilket dämpade PMI-total med 2,3 indexenheter. 

Delindex för sysselsättning föll med 1,7 indexenheter och bidrog negativt med 0,3 indexenheter till PMI-total. Även delindex för leverantörernas leveranstider backade och lämnade ett negativt bidrag om 0,3 indexenheter.

Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser steg med 2,9 indexenheter till 57,8 i augusti. Noteringen var den högsta sedan april även om utfallet i juni var snarlikt (57,7).

Mer information

Läs om inköpschefsindex och ta del av hela analysen, nedan:

Inköpschefsindex – Industri (samlingssida på swedbank.se/insikt)

Stäng Skriv ut