Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Hej! Vi hjälper dig gärna!

Välkommen att skriva din fråga nedan för att snabbt få svar på vanliga frågor.

Ställ din fråga här

Inköpschefsindex tjänster föll till 55,4 i augusti: Fortsatt högt trots nedgång

2017-09-05

Inköpschefsindex för tjänstesektorn (PMI–tjänster) sjönk till alltjämt höga 55,4 i augusti från 58,9 i juli. Nedgången var bred med negativa bidrag från samtliga delindex. Orderingången, som svarade för det största negativa bidraget, förklarar hälften av inbromsningen i tjänste-PMI medan sysselsättningen och affärsvolymen förklarar ca 40 procent. Gemensamt för dessa tre delindex var att de registrerades till årslägsta.

Affärsvolymens delindex sjönk från 60,1 till 57,2 i augusti, vilket svarar mot ett negativt bidrag om 0,7 indexenheter till tjänste-PMI. Indexet för planerad affärsvolym dämpades med 3,6 indexenheter och noterades till 63,7 i augusti.

Delindex för orderingång sjönk till 54,3 i augusti från 59,2 i juli. Indexet för orderstockarna sjönk till 48,7 vilket innebär att de krympte. Senast orderstockarna krympte, det vill säga hade ett indextal som var under 50,0, var i april 2016.

Index för leverantörernas insatsvarupriser steg till 62,8 i augusti från 60,2 i juli. Ett tre månaders glidande medelvärde signalerar att prisökningstaktens kortsiktiga trend mer eller mindre varit stabil sedan i slutet av fjolåret.

Mer information

Läs om inköpschefsindex och ta del av hela analysen, nedan:

Inköpschefsindex – tjänster (samlingssida på swedbank.se/insikt)

Inköpschefsindex för den privata tjänstesektorn (rapporten)

Stäng Skriv ut