Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Hej! Vi hjälper dig gärna!

Välkommen att skriva din fråga nedan för att snabbt få svar på vanliga frågor.

Ställ din fråga här

Inköpschefsindex tjänster föll till 55,4 i augusti: Fortsatt högt trots nedgång

2017-09-05

Inköpschefsindex för tjänstesektorn (PMI–tjänster) sjönk till alltjämt höga 55,4 i augusti från 58,9 i juli. Nedgången var bred med negativa bidrag från samtliga delindex. Orderingången, som svarade för det största negativa bidraget, förklarar hälften av inbromsningen i tjänste-PMI medan sysselsättningen och affärsvolymen förklarar ca 40 procent. Gemensamt för dessa tre delindex var att de registrerades till årslägsta.

Affärsvolymens delindex sjönk från 60,1 till 57,2 i augusti, vilket svarar mot ett negativt bidrag om 0,7 indexenheter till tjänste-PMI. Indexet för planerad affärsvolym dämpades med 3,6 indexenheter och noterades till 63,7 i augusti.

Delindex för orderingång sjönk till 54,3 i augusti från 59,2 i juli. Indexet för orderstockarna sjönk till 48,7 vilket innebär att de krympte. Senast orderstockarna krympte, det vill säga hade ett indextal som var under 50,0, var i april 2016.

Index för leverantörernas insatsvarupriser steg till 62,8 i augusti från 60,2 i juli. Ett tre månaders glidande medelvärde signalerar att prisökningstaktens kortsiktiga trend mer eller mindre varit stabil sedan i slutet av fjolåret.

Mer information

Läs om inköpschefsindex och ta del av hela analysen, nedan:

Inköpschefsindex – tjänster (samlingssida på swedbank.se/insikt)

Inköpschefsindex för den privata tjänstesektorn (rapporten)

Stäng Skriv ut