Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Öppet köp, ångerrätt, presentkort – vad gäller?

Har det hänt att du köpt något som du ångrar efteråt? Eller har du kanske fått något i present som du redan har hemma? Vi benar ut vad som gäller för öppet köp, bytesrätt och presentkort.

Two women out shopping for the day together

Öppet köp och bytesrätt är termer vi är vana att svänga oss med. Men vad gäller egentligen om du vill lämna tillbaka en vara?

Öppet köp och/eller bytesrätt

Öppet köp och/eller bytesrätt innebär att du som konsument kan köpa en vara men sedan ändra dig inom en bestämd tid. Många företag erbjuder möjlighet att lämna tillbaka eller byta varan, men det finns ingen lag som ger dig som konsument rätt till öppet köp och/eller bytesrätt. Det är alltså upp till varje företag.  

För dig att ta reda på:

  • Kolla upp om företaget erbjuder öppet köp och/eller bytesrätt!
  • Hur lång tid gäller eventuellt  öppet köp och/eller bytesrätt gäller?
  • Finns det någon specifik vara som är undantagen, till exempel underkläder?

Tänk på - För att öppet köp och/eller bytesrätt ska gälla ska du lämna tillbaka varan inom den angivna tiden och att varan ska vara i samma skick som när den köptes.


Ångerrätt

För vissa varor och tjänster som köps på distans eller utanför affärslokaler gäller 14 dagars ångerrätt enligt lag. Du har då rätt att utan anledning ångra avtalet och få tillbaka pengarna för varan eller tjänsten, ibland med vissa avdrag för till exempel att du själv betalar för returfrakten.

Exempel när ångerrätten inte gäller:

  • När du beställer en vara som är specialtillverkad för dig
  • När varor snabbt kan bli gamla, till exempel olika livsmedel
  • När varor där förpackningen är bruten, till exempel underkläder
  • Lösnummer av en tidning/tidskrift
  • När du köpt en resa eller hotellvistelse (du kan ha möjlighet att avboka eller omboka, se vad som står i villkoren)

Presentkort och tillgodokvitto

Presentkort är en populär present att både ge och få. Men det finns en del saker att tänka på och det är företaget som säljer presentkortet som bestämmer villkoren.

Ett vanligt villkor är att du inte får byta in presentkortet mot kontanter och att det har en begränsad giltighetstid. Så håll koll på hur länge det gäller – presentkortet blir nämligen värdelöst om du inte använder det i tid. Det kan även bli värdelöst om företaget byter ägare eller går i konkurs.

Var också uppmärksam på att om du lämnar tillbaka en vara och får ett tillgodokvitto, kan även det ha villkor som begränsar hur och när du kan använda det.

Källa: Konsumentverket, Hallå konsument

Andra läser också

  • Fira jul på liten budget

    För många innebär julen extrautgifter som det helt enkelt inte finns utrymme för. Därför listar vi 10 knep som kan minska både hets och stress. Och kom ihåg: ibland är traditioner till för att brytas.

    10 knep som kan minska hets och stress vid jul
  • Bli en medveten kund - som inte faller för försäljningsknep

    När plånboken blir tunnare ökar behovet av kunskap för att kunna fatta bra beslut om sin ekonomi. Här får du tips så att du blir en medveten kund som handlar på dina egna villkor, inte på grund av olika knep du utsätts för när du shoppar.   

    Så blir du en medveten kund