Hoppa till huvudinnehåll

5 varningsklockor för att inte leva över sina tillgångar

Att leva över sina tillgångar kan ställa till stora problem i vardagen. Men vilka är varningssignalerna längs vägen innan privatekonomin helt gått över styr? Vad ska man se upp med?

Privatpersoners skulder hos Kronofogden har nått nya rekordnivåer. Den sammanlagda skulden är nu 101 miljarder kronor.* Men vilka är varningssignalerna längs vägen?

 1. Spendera inte pengar du inte har

  Detta är en grundregel för att inte hamna i privatekonomiska svårigheter. Det finns helt enkelt inga gratispengar. Att övertrassera ett konto eller ta ett sms-lån, betyder bara höga kostnader i slutänden, som ytterligare förvärrar din situation.

 2. Underhåll inte en livsstil som inte matchar dina inkomster

  Om dina inkomster inte klarar av dina konsumtionsvanor är du ute på hal is. Den bistra verkligheten är att pengar in måste matcha pengar ut, och att du behöver räkna av det mest basala först så som hyra, mat, och andra livsnödvändiga saker. Att göra en budget är ett bra sätt att få koll på sin privatekonomi.

  Kom igång med ett sparande här!

 3. Det-löser-sig-inställning till skulder

  Obetalda fakturor och skulder blir lätt en dyr historia, som ytterligare förvärrar din situation. Går det riktigt illa får du en betalningsanmärkning, som kan göra vardagen väldigt komplicerad. Du behöver helt enkelt ha koll på dina räkningar och fakturor. Skapa ett system för såväl fysiska pappersräkningar som elektroniska fakturor så att inget faller mellan stolarna.

  Det här händer om du inte betalar räkningen i tid.

 4. Spekulera inte för att vinna tillbaka pengar du förlorat

  Att försöka vinna tillbaka pengar du förlorat, eller snabbt behöver få tillgång till, genom Casino-spel, nätpoker, hästar eller vad helst annat, är aldrig en bra idé. Du riskerar bara att försätta dig i en ännu svårare situation med ökade skulder som följd.

 5. Ta tjuren vid hornen – våga prata om problemet!

  Är du förälder eller partner till en person med ohållbara konsumtions- eller spelvanor. Du hjälper ingen genom att sticka till extra pengar för att främja ett icke-hållbart konsumtionsbeteende. Våga ta upp problemet och be om hjälp eller börja spåna på en plan för att hitta nya strategier.

Om du eller någon i din närhet har hamnat i ekonomiska svårigheter:

 • Många kommuner, och storstadsområden, erbjuder budget- och skuldrådgivare som ger råd och stöd för att få ordning på din ekonomi.
 • Konsumentverket arbetar med att hjälpa konsumenter att få ekonomin att gå ihop. På deras webbplats kan du testa att göra en egen budget.
 • Hjälp med skuldsanering går att få hos Kronofogden

*Siffra från Kronofogden 2023
https://www.kronofogden.se