Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Checklista inför ditt bostadsköp och tillträde

Du har gjort det tuffa jobbet. Du har fått ett lånelöfte, du har hittat din framtida bostad och du har vunnit budgivningen. Vad händer sen? Följ med i vår guide så får du koll på allt inför ditt tillträde. 

Happy roommates moving home resting and talking
 • Skriv kontrakt

  När du och säljaren är överens om priset skriver ni ett köpekontrakt hos mäklaren. Köpekontraktet ska bland annat innehålla uppgifter om köpeskilling (priset för bostaden), handpenning och tillträdesdatum. Nu ska du även betala handpenningen, den är oftast 10 procent av bostadens pris. 

  Har du sålt din bostad men inte fått pengarna? Då kan du teckna ett handpenningslån som du löser när du får tillträde till din ny bostad, senast efter sex månader.

  Läs mer om tillfälligt lån för att betala handpenningen

 • Har du köpt ny bostad men inte sålt den gamla?

  Då behöver du ett överbryggningslån som gör att du kan betala kontantinsatsen för din nya bostad även om du inte sålt din gamla bostad och fått pengar från försäljningen. 

  Läs mer om överbryggningslån

 • Undersök bostaden

  Den här biten oroar många förstagångsköpare – att kostsamma fel ska dyka upp när man har köpt. Som köpare har du undersökningsplikt och det innebär att du själv måste undersöka och hitta eventuella fel. 'Dolda fel' är fel som ligger utanför vad som är rimligt att hitta och mot dem är du skyddad i två år efter köpet. Din mäklare kan hjälpa dig att hitta en professionell besiktningsman som gör en grundlig undersökning.

 • Köper du bostad tillsammans med någon?

  Det kan vara klokt att kolla över juridiska frågor när man flyttar ihop och köper en bostad tillsammans. Ni kanske behöver ett samboavtal, testamente eller äktenskapsförord? Våra samarbetspartners Famlijens jurist samt Lexly kan hjälpa dig. 

  Familjejuridik - se till att få en trygg framtid tillsammans

 • Boka tid med banken en månad innan tillträdet

  På detta möte ser vi över vilken ränta vi kan erbjuda. Det du kan tänka på är om du vill dela upp lånebeloppet på flera lån? Vill du ha rörlig eller bunden ränta? 

  Vi hjälper dig också att se vilka försäkringar du behöver. Det är klokt att försäkra både dig själv, din inkomst och din bostad. 

 • Så går tillträdet till

  Vanligtvis sker tillträdet på mäklarens kontor, men det kan även genomföras hos köparens eller säljarens bank. Har du inte möjlighet att vara med på tillträdet, till exempel på grund av resa? Meddela mäklaren i god tid så att fullmakt kan ordnas.

 • Pantbrev och lagfart

  När du köper ny bostad finns det vissa engångskostnader du behöver tänka på. Pantbrev är den delen av bostaden man använder som säkerhet i banken. Lagfart är kvitto på att du äger bostaden. 

   

5 tips när du flyttar

 • Adressändra

  Vill du fortfarande få post? Gör adressändring och för över eller säg upp prenumerationer som är knutna till den gamla bostaden.

 • Se till att ha en buffert

  Det är viktigt att ha en buffert för oförutsägbara händelser.

 • Avtal och abonnemang

  Ändra eller säg upp abonnemang. Informera om din flytt till leverantörer av elbolag, gas, vatten/avlopp, fjärrvärme, sophämtning.

 • Fixa flytthjälp

  Dags att ringa vännerna och locka med flyttpizza? Flyttar du själv är det bra att ha god framförhållning om släp eller lastbil ska hyras. Kom ihåg att det kan vara många som flyttar vid månadsskiften. Om du anlitar flyttfirma, se till att försäkring finns för att slippa tråkigheter.

 • Kolla flyttstädningen i nya bostaden

  Flyttstädningen är källan till de flesta reklamationer i samband med köp. Träffa gärna säljaren i bostaden (någon dag innan tillträdet) och gå igenom städningen tillsammans. Om du inte är nöjd måste du påpeka det direkt, så att det kan göras en kompletterande städning eller att du får ekonomisk kompensation. Prata med mäklaren om ni inte kommer överens. 

Andra läste också

 • Bunden eller rörlig ränta? Vi reder ut begreppen!

  Vi har tagit hjälp av vår privatekonom och reder ut hur man kan tänka för att göra de bästa valen.

  Bunden eller rörlig ränta?
 • Låna till renovering? Alternativen och tipsen

  Att låna till en renovering kan ibland vara nödvändigt, och det finns några saker som är bra att tänka på. Här är några tips att ha i åtanke innan du sätter igång.

  Att låna till en renovering
 • Vad är en försäkring?

  Vad är försäkring, hur funkar de och vilka behöver du ha? Swedbanks hållbarhetsekonom Madelén Falkenhäll förklarar allt du behöver veta om försäkringar.

  Allt du behöver veta om försäkringar