Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem

Swedbank

Makrofokus: Riksbanken sitter still i båten

2018-02-14
Vid morgondagens penningpolitiska besked väntas Riksbanken lämna penningpolitiken oförändrad och likaså reporäntebanan. Inflationsprognosen tror vi revideras ner något i närtid.

Vi förutser en första räntehöjning i juli på 10 punkter. Inflationsutvecklingen de närmaste månaderna och kronans utveckling blir dock avgörande. Den riskbild som vi ger högst sannolikhet är att Riksbanken i slutändan skjuter på sin första höjning till det fjärde kvartalet.

Sedan december kan Riksbanken konstatera att aktivitetsdata, både i Sverige och i omvärlden, har utvecklats i linje eller t.o.m. något bättre än förväntat. Omvärldsinformationen har fortsatt att kännetecknas av positiva aktivitetsdata, inte minst från eurozonen. Förväntningarna på omvärldens centralbanker har fortsatt justerats upp av marknaderna.

Mer information

Läs hela analysen och mer om makro på samlingssidan:
Mer makro (samlingssida)
Tillbaka
Stäng Skriv ut