Halla gård - Årets spjutspets 2022

Önskan att knyta ihop kretsloppet och samtidigt få lönsamhet i grisproduktionen var starten på Halla gårds satsning på Hållbarhetsgrisen. Ett koncept som nu belönas med utmärkelsen Årets spjutspetsföretag 2022.
Önskan att knyta ihop kretsloppet och samtidigt få lönsamhet i grisproduktionen var starten på Halla gårds satsning på Hållbarhetsgrisen. Ett koncept som nu belönas med utmärkelsen Årets spjutspetsföretag 2022.
När Anders Gunnarsson tog över gården i Kvänum funderade han på hur storskalig grisproduktion kunde göras så klimatvänlig som möjligt. Ekologiskt var inte aktuellt eftersom han inte kunde få fram tillräckligt med foder till rätt kvalitet. Lösningen blev den så kallade Hållbarhetsgrisen.
Konceptet har rönt stort intresse från kollegor och många andra. De cirka 11 500 årsgrisarna kan själva välja om de vill gå utomhus och böka och beta. Men även inomhus har grisarna stora ytor att röra sig fritt på.
– Det är klart att jag känner mig stolt. Men jag hoppas också att alla andra som bidrar känner att de har varit med och startat något unikt, säger Anders Gunnarsson.
Hans mål är att Halla gård ska bli ett helt slutet, icke-fossilt kretslopp. Konceptet Hållbarhetsgrisen har också gjort att han får bra betalt för sina grisar och på grund av de höga energipriserna är biogasen från grisgödseln på väg att bli en mycket god affär.
Juryns motivering
I en tid då många djurbönder kämpar med lönsamheten har Anders Gunnarsson, Halla gård, hittat en affärsidé som han kan ta bra betalt för. Hållbarhetsgrisen föds upp i en storskalig, konventionell produktion som har tagit Halla gårds hållbarhetsarbete till en ny nivå. Med hjälp av bland annat biogas från svindyngan är gården på väg att bli det kretslopp Anders Gunnarsson planerat för. På grund av höga elpriser är biogasen på väg att bli en mycket god affär. Ett kvitto på att Halla gård gör något unikt är att intresset från omgivningen är så stort att man tvingats begränsa studiebesöken.
Artiklar i Land Lantbruk om Halla gård
Anders Gunnarsson, spjutspetsvinnare och ägare till Halla gård, 070–627 00 12
Juryn
Sex företag inom skog och lantbruk är finalister i Årets spjutspets 2022. Vinnaren blev alltså Halla gård och här kan du läsa om övriga finalister.
Kalkonuppfödningen är basen i deras verksamhet som nu växer med självplock av blommor från vår till höst. Miljö och djurvälfärd står i centrum när de fokuserar framåt för att växa både verksamhet och lönsamhet.
Deras blommor sätter färg på Österlen (landlantbruk.se)
För fem år sedan startade Mattias Berggren sitt företag med en lånad skogsmaskin. Idag har det växt till fem anställda och ett rykte om att vara lyhörda, stor maskinvana och duktiga. Företaget är dessutom certifierat enligt PEFC och följer EU:s krav på utsläpp.
Personalen är hans viktigaste resurs (landlantbruk.se)
Med sitt företag erbjuder Roy Rosendahl lokalproducerad gurka året och han arbetar med hållbarhet i flera led, allt från paketering av gurkan för att förlänga livslängden, till att använda flispanna som eldas med organisk flis samt ha en bevattningsdamm som samlar regnvatten.
Här sätts nytt ljus på gurkodlingen (landlantbruk.se)
Annelie Sjödin har drivit sitt företag i Upplands Väsby sedan 2012. Tillsammans med sina anställda bevarar och utvecklar hon kunskapen om ett gammalt brukningssätt samtidigt som de på ett förtjänstfullt sätt visar klart att detta även passar in väl i dagens moderna samhälle.
Naturvård - hästjobb som lönar sig (landlantbruk.se)
Direktkontakten med kunderna är det kycklingföretagaren Elin Ericsson i Dalarna värderar högst med att vara småskalig livsmedelsproducent. Mötena via rekoringarna ger energi att fortsätta utveckla verksamheten.
Nära och reko hos kycklingproducenten i Dalarna (landlantbruk.se)