Vi har sparat dina val. Så hanterar du cookies
Lövåsa gård - Årets spjutspetsföretag 2023
Belönas halvvägs in i sitt ägarskifte
Snart halvvägs in i sitt ovanliga ägarskifte koras Lövåsa gård till Årets spjutspetsföretag. Den ekologiska mjölkgården – som även producerar slaktgrisar – är det första mjölkföretaget på sju år att vinna tävlingen.
Stämningen stiger snabbt runt lunchbordet när det står klart att Lövåsa gård AB har utsetts till Årets spjutspetsföretag.
– Det är första gången på länge som ett mjölkföretag vinner tävlingen, säger delägaren Emilia Astrenius som har bra koll på läget.
Närmast föregående "mjölkvinnare" var Ogestad gård 2016.
”Producerar en premiumprodukt”
Förslagen haglar när det står klart att det medföljer en prischeck på 50 000 kronor. Kanske en massagestol – eller en spahelg för alla anställda?
– Det har vi inte hunnit fundera på. Men det är kul att uppmärksammas i tider när den ekologiska mjölken har det lite motigt. Vi producerar en premiumprodukt som kommer att ha sin plats även i framtiden om än inte i samma omfattning som de senaste åren, tror huvudägaren Dag Arvidsson.
Alla hugger med god aptit in på vinnartårtorna som får högsta betyg. Merparten av de 17 i personalen är på plats.
– Mjölken står för ungefär hälften av omsättningen och grisarna för 20 procent. Grisarna är väldigt bra träning för en företagare. Om man missar något en månad är förtjänsten snabbt borta, konstaterar Dag Arvidsson.
Att företaget är välskött och vinstgivande är förstås grundorsaken till utmärkelsen. Men en viktig anledning är också det innovativa generationsskifte som pågår mellan gårdens ägare Dag Arvidsson och tidigare djurskötaren Emilia Astrenius.
– Vi arbetar efter en tioårsplan som ska vara helt genomförd 2029. Då räknar jag med att ge mig ut på golfbanan på allvar, säger Dag Arvidsson med ett leende.
I ledningsgruppen finns även växtodlingsansvarige Christian Eriksson.
"Alltid något på gång-tänk"
Men Dag Arvidsson och Emilia Astrenius har planer på att utöka gruppen genom att anställa en ladugårdsförman.
– Vi hade ett gårdsråd tidigare men numera tar vi i stället in extern kompetens när behov uppstår. Vi har veterinärhjälp av Växa och anlitar Hushållningssällskapet för växtodlingsrådgivning och ekonomi, berättar Emilia Astrenius.
Hennes ambition är att Lövåsa gård ska omges av ett "alltid något på gång-tänk". Just den här dagen, när Land Lantbruk kommer på besök för att gratulera, stämmer det extra väl. Personal från Tyskland är nämligen på plats för att hjälpa till med monteringen av nya liggmattor.
– Mitt mål är att vi ska hänga med i samtiden och ha koll på marknaden. Att vi nu vinner spjutspetstävlingen visar väl att vi ligger rätt, säger Emilia Astrenius.
Mer information
Pressmeddelande
Lönsam och hållbar grisproduktion är Årets spjutspets 2023 (lrfmedia.se)
Prisutdelning Brunnby lantbrukardagar
5 juli, kl. 12, se program
Tidigare vinnare
2022: Hallas Gård
2021: EM Logging
2020: Tiraholms fisk
2019: Stranda Kyckling AB
2018: Qvisingsö gård
2017: Slätte gård
2016: Ogestad Egendom
2015: Naturskog AB
2014: Alvastra Kungsgård
2013: Lyngby gård
2012: Myggenäs gård
Om Årets spjutspets
Företaget ska:
- ha sin bas i jord, skog, trädgård eller landsbygdens miljö.
- ha miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbara investeringar och mål.
- vara innovativt och ha en affärsplan med goda framtidsutsikter.
- vara lönsamt och gett vinst de senaste tre åren.
Årets spjutspetsföretag har delats ut sedan 2004 och är en tävling för lönsamma och innovativa företag inom de gröna näringarna. Tävlingen arrangeras av Land Lantbruk, Ludvig & Co, LRF Ungdomen samt Swedbank och Sparbankerna.
Finalister Årets spjutspets 2023
Pålsboda Bioenergi
Pålsboda Bioenergi med stark koppling till de gröna näringarna i trakten förser inte bara hushåll och industrier i samhället med fjärrvärme. Företaget är också en injektion åt det lokala affärslivet.
https://www.landlantbruk.se/spjutspetskandidaten-palsboda-bioenergi-lyfter-hela-lokalsamhallet
Dote Ägg
Framgångsreceptet för Dote Ägg har varit att se och lära av andra, men att gå på den egna magkänslan när de stora framtidsinriktade besluten ska fattas.
Gården Hallstaberg
Jobbet ska vara väldigt stimulerande eller väldigt lönsamt. Helst både och, resonerar bröderna Roberth och Gustaf Kihlin som har stor bredd i verksamhetsgrenarna med bas på gården Hallstaberg mellan Enköping och Västerås.
https://www.landlantbruk.se/langsiktighet-ar-ledstjarnan-for-broderna-pa-hallstaberg
Essunga plantskola
Det som började för 85 år sedan med försäljning av gårdens äpplen är i dag en storskalig leverantör av växter till landets offentliga miljöer. Plantskolan har alltid ett ess i rockärmen.
https://www.landlantbruk.se/inget-slar-essunga-plantskolas-fyrtal-i-ess
Lövåsa Gård
När andra ekologiska producenter kastar in handduken väljer Lövåsa att satsa framåt. Gården har nyligen gått in i en helt ny produktion och bästa tipset från Emilia Astrenius är att se till att ha roligt på jobbet – för bara då blir det riktigt bra.
https://www.landlantbruk.se/spjutspetskandidaten-lovasa-satsar-framat-pa-ekologisk-mjolk
Kjulsta Gård
Med kornas hälsa och välmående i fokus så jobbar Anders Eriksson och Maria Ekstrand på Kjulsta mjölk för ett hållbart företag och det har gett avtryck i lönsamheten.
Djurhälsan i fokus ger hög avkastning på Kjulsta | LLB (landlantbruk.se)